DUDA FOOD SERVICE rozpoczyna współpracę z BOCUSE D'OR POLAND. Polska kaczka KRAKAUERLAND w kulinarnym finale polskiej edycji konkursu.
Duda Food Service, marka Cedrob Foods dedykowana sektorowi HoReCa, rozpoczyna współpracę z prestiżowym konkursem kulinarnym Bocuse d'Or jako Złoty Partner. Marka będzie dostarczać m.in. najwyższej jakości polską kaczkę KRAKAUERLAND do krajowych eliminacji, w których najlepsi polscy szefowie kuchni powalczą o reprezentację Polski w światowym finale konkursu.
W tym roku finaliści będą mieli 5 godzin i 35 minut na przygotowanie dania z piersi kaczej ze skórą od Duda Food Service z minimum dwoma rodzajami podrobów kaczych oraz trzema obowiązkowymi dodatkami: dynią, gruszką, skorzonerą i kaszą jaglaną. Pierś z kaczki została wybrana jako jeden z obowiązkowych składników, na których opierać się będą dania wszystkich finalistów - to zarówno bezkompromisowe potwierdzenie najwyższej jakości produktu, jak i polskiej tradycji kulinarnej.
O BOCUSE D'OR
Bocuse d'Or to najbardziej cenione wydarzenie kulinarne na świecie - coś więcej niż konkurs. To ambicja, marzenie i życiowa szansa dla najlepszych szefów kuchni. Tu rywalizują tylko ci, którzy przez lata doskonalą swój talent, technikę i kreatywność, by zmierzyć się z kulinarnym wyzwaniem na najwyższym poziomie. Założony w 1987 roku przez legendarnego szefa kuchni Paula Bocuse'a, konkurs przyciąga najlepszych kucharzy z całego świata.

O DUDA FOOD SERVICE
Duda Food Service to marka należąca do koncernu Cedrob, największego polskiego producenta mięsa białego – kurczaka, kaczki i gęsi. Oferuje szeroki wybór produktów surowych i przetworzonych zarówno dla kuchni premium, jak i codziennego menu w restauracjach, hotelach, szpitalach czy stołówkach. Marka specjalizuje się w produktach śniadaniowych, mięsnych przekąskach, w tym tzw. czekadełkach oraz składnikach dań obiadowych. Dzięki nowoczesnemu zapleczu produkcyjnemu i sprawnej logistyce dostarcza konfekcjonowane mięso wieprzowe, elementy ptactwa wodnego w linii sous vide oraz doceniany przez szefów kuchni polski półgęsek.
Marietta Stefaniak, Wiceprezes Cedrob Foods: "Z dumą ogłaszamy nasze partnerstwo z Bocuse d'Or. Nasze wsparcie jako złotego partnera pozwala nam zaprezentować polską kaczkę w finale niezwykłego konkursu jakim jest Bocuse d'Or, serwowaną przez niezwykle utalentowanych szefów kuchni. To wydarzenie to wyjątkowe chwile w życiu szefa kuchni i cieszymy się, że możemy wspierać rozwój kulinariów w Polsce. Chcemy być marką partnerem dla szefów kuchni, dostarczającą rozwiązania szyte na miarę najbardziej wymagających klientów HoReCa. Chcemy współtworzyć przestrzeń dla gastronomii, oferując rozwiązania na najwyższym poziomie, a jednocześnie ułatwiając realizację codziennych wyzwań – czego przykładem jest polska kaczka KRAKAUERLAND”.
Jacek Krawczyk, Prezes Zarządu Bocuse d'Or Poland: "Partnerstwo z marką wiodącego polskiego producenta mięsa to dla nas ogromna satysfakcja, potwierdza międzynarodowy prestiż Bocuse d'Or i pokazuje, jak ważne jest wsparcie czołowych producentów w promowaniu kulinarnej doskonałości. Współpraca z tak wielką firmą i rozwiniętym port-folio, daje nam większe możliwości organizacyjne aby podwyższyć poprzeczkę startują-cym kucharzom w finale oraz w przyszłych latach naszej współpracy. Konkurs Bocuse d'Or to prawdziwe święto gastronomii i promocja młodych talentów oraz polskich produktów. Dzięki takiemu partnerstwu możemy pokazać uczestnikom i publiczności bogactwo polskiej tradycji hodowlanej na najważniejszej scenie kulinarnej świata."
Adam Chrząstkowski, Prezydent Akademii Bocuse d'Or "Praca z polską kaczką to prawdziwa przyjemność dla każdego szefa kuchni. Fakt, że pierś z kaczki dostarczana przez Duda Food Service została wybrana jako obowiązkowy składnik dla wszystkich finalistów, potwierdza wyjątkową jakość tego produktu. Mięso charakteryzuje się doskonałą strukturą, soczystością i głębią smaku, które pozwalają na tworzenie prawdziwie wybitnych dań. W konkursie takiej rangi jak Bocuse d'Or jakość surowca jest fundamentem sukcesu - finaliści będą tworzyć kulinarne arcydzieła na bazie polskiego produktu."
O PARTNERSTWIE
Współpraca obejmuje partnerstwo przy konkursie Bocuse d'Or Poland 2025, Akademii Bocuse d'Or Poland rozwijającej młodych szefów kuchni.
Celem współpracy będzie wspólne kształcenie nowego pokolenia szefów kuchni w kraju i rozwijanie ich talentów oraz umiejętności, ale również wzmacnianie prestiżu zawodu. Wspólne działania obu organizacji będą koncentrować się na Promowaniu kreatywności i innowacyjności w kuchni, wspieraniu kultury gastronomicznej w Polsce a także dążeniu do sukcesu w międzynarodowym konkursie szefów kuchni Bocuse d'Or.
TERMINARZ
6 listopada 2025 - Finał polskiej edycji konkursu Bocuse d'Or podczas targów HORECA w Krakowie. Zwycięzca polskiego finału będzie reprezentował nasz kraj w europejskiej selekcji 2026 i stanie przed szansą wejścia do kulinarnej elity podczas Wielkiego Finału w Lyonie.